Koncsúr Kör

A Mátrabérc túra legkisebb „testvére” a Koncsúr Kör egy belépő szintű teljesítménytúra, melyet 2017-től szervez a Hanák Kolos Turistaegyesület, a Mátrabérc Teljesítménytúra résztávjaként. A rendezésben támogatja Szurdokpüspöki Község Önkormányzata, Gyöngyös Város Önkormányzata, a Cartographia Kft., a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület. Útvonala a többi résztávval ellentétben körút. Bár a szintideje barátságosabb a másik három résztávhoz képest, ennek az útvonala is komoly szintemelkedésű. Végig turisták által ritkábban járt ösvényeken, változatos természeti környezetben, erdei utakon és köves bérceken halad. Nevét a visszaúton érintett szép kilátású, 640 m magas kopár bércről kapta. Innen tiszta időben 300 fokos panoráma nyílik.

Adatok
Következő: 2024. április 13. (szombat)
Rajt: Szurdokpüspöki, Általános iskola (Béke utca) 10:30 - 11:30
Cél: Szurdokpüspöki, általános iskola
Táv: 14,8 km
Szintemelkedés: 655 m
Szintidő: 5:00 óra
Nevezés: KIZÁRÓLAG ONLINE NEVEZÉS

Általános tudnivalók

Érdeklődés: info@matraberc.hu

Nevezés

 • Nevezni kizárólag a https://www.matraberc.hu oldalon van lehetőség 2024. március 1-től 2024. április 12-ig, illetve az engedélyezett létszám beteltéig. Április 6-ig kedvezményesen lehet nevezni.
 • A nevezési felületen a rendezvény pólója is megvásárolható (nem kötelező, személyenként legfeljebb egy darab).
 • A célban is lehet pólót vásárolni, de csak korlátozott szín- és méretválasztékból.
 • A különjárati autóbuszokra online lehet jegyet váltani a nevezési felületen. Ez alól csak a délutáni-esti Szurdokpüspöki-Gyöngyös különjárati buszok kivételek, melyekre a felszálláskor kell jegyet venni.
 • Pólóvásárlás és buszjegyváltás esetén ezek árát a nevezési díjjal együtt kell átutalni. A pólók és a buszjegyek árairól a nevezési űrlapon lehet tájékozódni.
 • A nevezés csak a nevezési díj három napon belüli, de legkésőbb 2024. április 12-ig történő beérkezésével válik érvényessé.
 • A nevezési díj befizetése kizárólag bankkártyával, illetve banki átutalással (három munkanapon belül) történhet, mindkét esetben OTP SimplePay-en keresztül. Készpénzes fizetésre nincs lehetőség.
 • A ki nem fizetett nevezések három munkanap után automatikusan törlődnek.
 • Helyszíni nevezés nincs.
 • A kifizetett nevezést követően elektronikusan küldjük a számlát és a vonalkódos nevezési igazolást. Az utóbbit nyomtatva, vagy telefonon be kell mutatni a rajt helyszínén. A nyilvántartó rendszer minden nevezési igazolást csak egyszer fogad el.
 • Egy nevező több sporttársát is benevezheti. Ebben az esetben egy számlát fogunk küldeni.
 • A túrákra csak felnőttek nevezhetnek, így a 18 évnél fiatalabbak számára is felnőtteknek kell megvenniük a nevezési csomagot.
 • A nevezést másik túrára nem lehet átírni/felhasználni.

A nevezés átruházása

A nevezési díjat a szervezők nem fizetik vissza, de a nevezés átruházható. A nevezés átruházásának regisztrálására kizárólag a túra rajtjában van lehetőség, az alábbi módon:

 • A „Módosítások” asztalnál az új nevezettnek a vonalkód birtokában ki kell kitölteni egy adatlapot (név, születési idő, lakhely, ímélcím) a személycseréről.
 • Az új nevező veszi fel a korábbi nevező rajtcsomagját.
 • Amennyiben az eredeti nevező a nevezéskor pólót vásárolt, azt más méretre a célban lehet cserélni, de csak korlátozott választékból!

A nevezési díj tartalmazza:
 • a rendezvény igazolólapját, útvonalának leírását, színes térképét,
 • vonalkódos időmérést,
 • internetes teljesítési statisztikákat,
 • táv közbeni frissítéseket és kalóriapótlást,
 • célfalatokat,
 • kutató-mentő biztosítást,
 • csomagszállítást a célba,
 • oklevelet,
 • szintidőn belüli teljesítés esetén kitűzőt.

Rajtlap felvétel

Minden nevezett résztvevő csak a verseny napján, a rajtban tudja átvenni a rajtlapot.

Az ímélben küldött nevezési igazolást a résztvevőnek kinyomtatva, vagy telefonon hoznia kell a túrára,  mivel az ezen lévő vonalkóddal tud rajtolni. Bemutatásakor kapható meg az útvonalleírás, térképes és itiner, mely egyben igazoló lap is, azaz azon kell gyűjteni az ellenőrző állomások pecsétjeit.

Kötelező felszerelés

 • feltöltött mobiltelefon,
 • saját pohár, kulacs, amibe a frissítőket lehet tölteni.

Ajánlott felszerelés

 • Bejáratott túracipő, szükség esetén túrabot, esőkabát.

Frissítés, ellenőrzőpontok

Az ellenőrző pontokra a szervezők nem szállítanak személyes csomagokat. A frissítésre a lentebbi táblázatban jelölt ellenőrzőállomásokon és a célban van lehetőség (tea, szörp, víz, keksz, nápolyi, gyümölcs).

A frissítő- és ellenőrzőpontok nyitvatartása és ellátása:

 • Szurdokpüspöki: Rajt: 10:30-11:30
 • Cserepes-tető: 11:00-13:00 (édesség)
 • Muzsla-tisztás: 11:15 - 18:30
 • Cél (Szurdokpüspöki): 11:30-20:00 (célfalatok, szörp, fröccs, kávé)

Biztonsági információk

A terepen a biztosítást a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány szakemberei adják. Sérülés esetén a rajtlapon lévő telefonszámot kell hívni. Az indulókkal szemben szigorú elvárás, hogy a megadott jelzett turistaútról semmiképp ne térjenek le. A túraútvonal gépjárművel járható utaktól távolabb is vezet, és térerő sincs minden völgyben, valamint a terep jellege is nehezítheti a helyszínre érést. Mindezek miatt a mentés érkezte hosszabb idő is lehet.

Minden résztvevőnek kötelessége tehát kiemelten ügyelni saját, és a többi résztvevő testi épségére, és ha szükséges, segítenie a balesetet szenvedett sporttársának.

A rendezvény kerékpáros teljesítését nem fogadjuk el. A kutyával való túrázást nem javasoljuk.

Elsősegély pontok:

A Rajt-Cél állomás és az ellenőrzőpontok.

Környezetvédelem

Az útvonal érinti a Mátrai Tájvédelmi Körzetet, és egyes szakaszai Natura 2000 területeken is áthaladnak. Minden résztvevőnek kötelessége óvni a természetet, elkerülni annak zavarását, és szükség esetén ezekre sporttársait is figyelmeztetni. A túra egésze alatt tilos a növények leszedése, az állatok bárminemű zavarása. A tájegység természeti értékeiről a Mátrai Tájvédelmi Körzet internetes oldalon lehet tájékozódni.

Minden ellenőrző állomáson szemeteszsákok lesznek. A hulladékot szigorúan csak ezekben, vagy a célban lévő szemétgyűjtőkben lehet elhelyezni.

Orvosi igazolás

Nem szükséges, mindenki a saját felelősségére vesz részt az eseményen.

Buszok

Szurdokpüspökiből Budapestre (a BVSC uszodához és a BOK csarnokhoz) 18.40 és 20.15-kor indulnak a különjárati buszok. A menetidő 60 perc. Az autóbuszokra jegyet venni az online nevezés során van lehetőség (2000 Ft/fő). Néhány jegyet az autóbuszon, induláskor is lehet váltani, de csak az ülőhelyek beteltéig. Ennek sikerülte bizonytalan.

Szurdokpüspökiből Gyöngyösre (a buszmegállóhoz és az OBI parkolójához) 16.40 és 20.15 között indulnak buszok (700 Ft/fő), amint megtelnek (kb. 35-40 percenként). A menetidő 30 perc. Ezekre a buszokra a jegyet a helyszínen lehet megvenni, a szabad helyek elfoglalása a helyszínen érkezési sorrendben történik, a buszok megteléséig.

Szurdokpüspökiből az autóbuszok, a célnak helyet adó iskolától gyalog 2 percre lévő, a Szabadság út 60. számú ház előtti buszmegállóból indulnak.

Részvételi feltételek

 • A rendezvényen részt vehet minden felkészült túrázó.
 • A rendezvényen való részvétel feltétele az online regisztrációs űrlap kitöltése és a nevezési díj befizetése.
 • Az online nevezéssel a résztvevő elfogadja a regisztrációs és nevezési feltételeket, a rendezvény , valamint az adatkezelési szabályzatot

Az indulók tudomásul veszik:

 • Az erőnléthez, a távhoz, a szintidőhöz, a terephez és az időjáráshoz igazodó távválasztás a teljesítménytúra fontos része, s ez a nevezők feladata ugyanúgy, mint a jelzett turistautakon való tájékozódás és a természeti viszonyokhoz való folyamatos alkalmazkodás.
 • A szintidőket a rendezőség szigorúan betartja.
 • A szervezők fenntartják az útvonal-, program- és időpont változtatás jogát.
 • A szervezők a résztvevők számát korlátozzák, a nevezést a létszámhatár elérésekor lezárják.
 • A célnak helyet adó iskolában nincs mosakodási lehetőség.

Minden sporttársat szeretettel várnak a rendezők!

Infó a különjárati buszokról:
  email: info@matraberc.hu
  Molnár Szilárd, tel.: 70/397-3818

Info a túráról:
  email: info@matraberc.hu
  Molnár Tamás, tel.: 30/244-1867
  Molnár Szilárd, tel.: 70/397-3818vissza a lap tetejére

Részletesen...

vissza a lap tetejére


Nyomtatás Koncsúr Kör

Útvonalleírás

Az iskola udvaráról a focipálya felől megyünk ki. A kettős nagykapun kilépve balra fordulunk, majd 50 méter után jobbra térünk a jelzésre. A Kápolna soron folytatjuk az utunkat, és hamar elérjük a Mária Kápolnácskát (0,4 km). Nagyon figyeljük a jelzést! A Kápolna után 200 m-re balra, keletnek fordulva még mindig szántások melletti úton érünk el az akácos erdőhöz, amiben már jól követhető a turistaút.

Egyre szűkülő ösvényen haladunk, és megkezdjük az első kapaszkodást fölfelé. Eleinte pusztuló fenyvesbe megyünk, majd elérjük a tölgyerdőt (2,0 km). Innen már egyre kevésbé meredek az út, s a lankás részre érve bal felől elmellőzzük az alig magasabb Isten-fa-tetőt (3,0 km), Hamar elérjük az első legelőt (3,2 km), ahol már szusszanhatunk is.

Továbbra is a jelzést követjük. Hangulatos elegyes erdő következik, majd kiérünk egy újabb legelő peremére. Ez a Tilalmas-tető (4,1 km). Balra a Koncsúrok csúcsai emelkednek fölénk (Ezen a bércen majd visszafelé fogunk jönni.). Jobbra nézve Gyöngyöspata látszik, ami mögött pedig már az Alföld kéklik. A bivalyrezervátum villanypásztorait és a körtefákat követve érjük el a Cserepes-tetőt, ahol az első ellenőrző állomás van (5,2 km).

Továbbra is a jelzést követjük. 6,4 km-nél elmellőzzük a tőlünk jobbra lévő, az utunkhoz képest csak pár méterrel magasabb Galagonyás tetőt. A jelzés mentén tovább emelkedünk a Püspöki-bérc előtti lapos hátig (7,6 km).

Itt figyelni kell, mert bal felé, a jelzésre térünk. Az út a Püspöki-bérc oldalában, a Kis-Cser-kút nevű forrásig (7,9 km) gyengén emelkedik, ám a forrás után a túra legmeredekebb szakasza következik: alig 450 m út megtételével 110 métert emelkedünk. Jócskán szuszogva érkezünk a Muzsla-gerincre, s itt van a második ellenőrző állomás (8,3 km).

Innen a gerincen balra, délnyugat felé fordulunk, s a jelzést követjük. Szép panorámájú vulkanikus gerincen, a Nagy- Hársason (9,3 km), a névadó Nagy-Koncsúron (10,2 km) és a Horka-tetőn (11,2 km) át ereszkedünk lefelé. A Horka-tetőtől már szinte végig látszik Szurdokpüspöki. Itt figyelni kell, mert a szekérutat elhagyva, balra letér a jelzés, s egy köves, kopár, meredek lejtőn levisz a Diós-patakhoz (12,7 km). A patakátkelés és kikapaszkodás után az erdei úton jobbra kell fordulni. Kertek és a pincesor présházai között érünk be a faluba, s az induláskor már megismert iskolai nagy kapun érünk be a célba (14,8 km).


vissza a lap tetejére

Nyomtatás

Koncsúr Kör

Ellenőrző állomások, turistajelzések, távolságadatok, ajánlott időbeosztás

a szintidő teljes kihasználásával

A: követendő turistajelzések
B: a szakasz végének tengerszint feletti magassága
C: a szakasz hossza
D: az addig megtett út hossza
E: a szakasz szintemelkedése
F: az addigi összes szintemelkedés
G: a szakaszra ajánlott idő
H: az addig megtett útra ajánlott idő

F - frissítő, EÁ - ellenőrző állomás

Koncsúr Kör14,8 km ABCDEFGH
jel m km km m m (ó:p) (ó:p)
Szurdokpüspöki (148m) Mária kápolnácska 158 0,43 0,43 10 10 0:10 0:10
Mária kápolnácska Isten-fa-tető 420 2,61 3,04 265 275 1:04 1:14
Isten-fa-tető Tilalmas-tető 432 1,61 4,25 13 288 0:13 1:27
Tilalmas-tető Cserepes-tető F 410 1,47 5,24 10 298 0:22 1:49
Cserepes-tető Galagonyás-tető 513 1,19 6,43 103 401 0:27 2:16
Galagonyás-tető Püspöki-bérc laposa 597 1,15 7,58 88 489 0:26 2:42
Püspöki-bérc laposa Kis-Cser-kút 638 0,30 7,88 25 514 0:07 2:49
Kis-Cser-kút Muzsla-tisztás 731 0,43 8,31 111 625 0:18 3:07
Muzsla-tisztás Nagy-Koncsúr 640 1,84 10,15 19 644 0:31 3:38
Nagy-Koncsúr Diós-patak 255 2,58 12,73 1 645 0:42 4:20
Diós-patak Szurdokpüspöki CÉL 148 2,09 14,82 10 655 0:36 4:56

vissza a lap tetejére